Головна » 2017 » Грудень » 16 » ІІ - у обласна науково – практична конференція «Хмельниччина в роки Української революції (1917-1921 рр.)»
20:41
ІІ - у обласна науково – практична конференція «Хмельниччина в роки Української революції (1917-1921 рр.)»

13 грудня 2017 року в залі Красилівської районної державної адміністрації було проведено ІІ - у обласну науково – практичну конференцію «Хмельниччина в роки Української революції (1917-1921 рр.)».

Організаторами конференції були: Державний архів Хмельницької області, департамент освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації, Хмельницький обласний центр туризму та краєзнавства учнівської молоді, Хмельницький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді, управління освіти, молоді та спорту Красилівської райдержадміністрації, Красилівська міська рада, Красилівська районна організація Національної спілки краєзнавців України, Красилівський районний Будинок творчості дітей та юнацтва.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися: голова Красилівської міської об’єднаної територіальної громади Ніла Островська, директор Держархіву Хмельницької області, кандидат історичних наук, Володимир Байдич, директор Хмельницького обласного центру науково – технічної творчості учнівської молоді, заслужений працівник освіти України Григорій Гончарук.

На конференції були присутні учні та педагоги з Ізяславського, Хмельницького, Красилівського, Теофіпольського районів, студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та Хмельницького політехнічного коледжу НУ «Львівська політехніка», директори шкіл та вчителі історії шкіл Красилівського району.

Оргкомітет конференції дав можливість виступити десяти учасникам конференції. Цікавими та змістовними були виступи студентів гуманітарно –педагогічної академії Софії Іванової, яка розповіла про виборчу кампанію до міської думи в Проскурові влітку 1917 року, та Нич Віри, яка висвітлила тему «Проскурівський повітовий комісар в період української Центральної ради». Тарас Андрощук з Хмельницького політехнічного коледжу розповів про володіння графів Прушинських в часи Української революції (Прушинські володіли маєтками на території сучасних Красилівського та Старокостянтинівського районів); Назарій Білько з Ізяславського району виступив з дослідженням «Грошовий обіг на території Хмельниччини в роки національно –визвольної революції 1917-1922 рр.». Про трагічні події, що мали місце в містечку Фельштин у лютому 1919 р., розповіла Анастасія Пиріжок з Хмельницького району.

Кілька учнівських виступів було присвячено особистостям часів української революції, зокрема: Богдана Ковтун, учениця Красилівського НВК, розповіла присутнім про полковника армії УНР Івана Луценка, що загинув на Красилівщині; учні 8-го класу Кузьминської ЗОШ І-ІІІ ст. Тимчук Марія та Михайлюк Анна ознайомили учасників конференції з біографіями діячів Центральної ради, що народилися на Красилівщині, та історією життя уродженця м. Кузьмин Петра Гаврилюка.

Була прийнята резолюція конференції.

Тернопільським видавництвом «Терно-граф» до початку роботи конференції була видана книга «Хмельниччина в роки Української революції (1917-1921 рр.)», в якій опубліковано 21 статтю рекомендовану до друку оргкомітетом та редакційною колегією. Над статтями працювали 37 педагогів, аспірантів, студентів та учнів навчальних закладів Республіки Польща, Хмельниччини, Рівненщини та м. Києва.

До редакційної колегії збірника ввійшли: Адамський В. Р., кандидат історичних наук, викладач кафедри суспільних дисциплін Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Байдич В. Г., кандидат історичних наук, директор Державного архіву Хмельницької області, Байдич О. В., Почесний краєзнавець України, заслужений працівник освіти України, Блажевич Ю. І., кандидат історичних наук, доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Почесний краєзнавець України, Галатир В.В., кандидат історичних наук, головний науковий співробітник Державного архіву Хмельницької області, Лавринчук В. О., методист Красилівського РБТДЮ, Олійник Ю. В., кандидат історичних наук, завідувач відділу Державного архіву Хмельницької області.

Рецензенти збірника матеріалів конференції: Григоренко О. П., доктор історичних наук, професор та Філінюк А. Г., доктор історичних наук, професор.

Оргкомітет та редакційна колегія вдячні спонсорам видання матеріалів конференції: Красилівській міській раді, приватним підприємцям Михайлюку А.М. та Білявцю О.П.


 

Переглядів: 483 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]